Sosiale medier og jus – åtte kontrollspørsmål

21496 (2)

I min bok Jus og sosiale medier (Kommuneforlaget 2013), er det på siste side inntatt en liste med åtte kontrollspørsmål som man kan stille seg før man publiserer noe i sosiale medier. Spørsmålene er ment å være en slags grov oppsummering av alle de problemstillingene som tas opp og behandles i boken.

Flere har spurt meg om selve listen er tilgjengelig på nett. Derfor deler jeg den her

Er dette noe som jeg vil dele med «hele verden» – for «alltid»?
Hva er formålet mitt med å dele dette?
Opptrer jeg som privatperson eller på vegne av min organisasjon/arbeidsgiver?
Er rollen min tydelig nok for omverdenen i sammenhengen?
Inneholder det jeg nå skal publisere påstander, kritikk eller beskyldninger om/mot identifiserbare personer/organisasjoner – i så fall, har jeg dekning for dem, og hvis ikke, hvorfor kan jeg likevel publisere dem?
Inneholder det jeg nå skal publisere personlig informasjon om andre identifiserbare personer – har det noe i offentligheten å gjøre, og i så fall hvorfor?
Inneholder det jeg nå skal publisere tekst, bilder eller annet som andre har skapt – har jeg rett til å publisere det selv, og i så fall hvorfor?
Alt i alt: Står jeg for dette?

Denne listen gir selvsagt mer mening om man har lest resten av boken (eventuelt deltatt på et av mine kurs om temaet), men noen av temaene er behandlet også i enkeltposter her på bloggen.

 

SKRIV UT (PRINT)

Leave a comment

5 Comments

 1. “Inneholder det jeg nå skal publisere tekst, bilder eller annet som andre har skapt”, er veldig relevant her: Så relevant er det at jeg lurer på om det er feil av en etat som min arbeidsplass å publisere listen på intranettet som “Anbefalinger til ansatte om bruk av sosiale meder”? Spørsmålet er altså til deg, forfatter, om vi kan bruke de 8 spørsmålene dine i våre egne skriv til våre ansatte!

 2. Jon W-A

   /  March 24, 2014

  Hei, Ståle! Takk for at du spør. Listen er jo faktisk et åndsverk:-) Om du sender meg en e-post – jwa(at)binghodneland.no – så kan dere få et samtykke som passer.

 3. Hei. Jeg spør meg. Hvilke lover og regler skal man ta hensyn til ved å publisere noe på sosiale medier?
  Har du noe utdypende vedr det?
  Mvh Stine

 4. Nils Halvor Kristiansen

   /  October 5, 2016

  Hei, jeg poster ofte ting på Facebook og Twitter. Oftest ved å bruke “Dele”-funksjonen på f.eks VG eller andre mediekanaler.

  Jeg jobber til vanlig som konsulent i en privat konsulentvirksomhet, og sjefen min har lagt seg til en vane av å gi meg korreks om jeg uttrykker en mening på Facebook som hun mener kan være upopulær for våre kunder.

  Sist uke delte jeg en sak om et privat selskap som tjener millioner på å leie ut lokaler for asylsøkere, som likevel blir stående tomme. Jeg uttrykte ingen egen mening, men kopierte inn litt av teksten. Det viser seg at den ene offentlige etaten som pøser ut penger til asylbaronene, er kunde av oss. Ikke min, men noen andre i firmaet sin.

  Dette førte til at sjefen min kom inn i det åpne kontorlandskapet og ga meg korreks på dette, i alles påhør. I hvert fall de som befant seg i nærheten.

  Som sagt er dette langt fra første gang det skjer. Jeg har tidligere fått kjeft for å ha delt eller kommentert negative eller andre nyheter som problematiserer kommersielle selskaper eller offentlige institusjoner fordi de “kunne bli kunder av oss” eller at “de er kunder av kunder av oss”.

  Spørsmålet mitt er: Må jeg akseptere dette? Jeg føler det som en utidig og sterk inngripen i min ytringsfrihet og private sfære. Setter stor pris på svar fra deg.

 1. Barns personvern på internett og i sosiale medier – har barn vern mot egne foreldres deling? | | Teknologirett

Leave a Reply